Menu

-Shiiiiiit jeg er på landsholdet…

image
Peter Arndal
28. februar 2020 kl. 10:57
Janni Thomsen kunne ikke ønske sig en bedre forsinket 20-års fødselsdagsgave end den besked, som Kvindeligatræner Anders Nim overbragte Janni efter fredagstræningen i forrige uge. 

-Du skal med Kvindelandsholdet til Algarve Cup, lød beskeden, fra vores nye cheftræner i klubben. En besked som Janni modtog med lige stor overraskelse og glæde, selvom Janni da godt vidste, at Kvindelandsholdets trup til Algarve Cup snart skulle udtages.

 

Jeg møder en veloplagt Janni i de nye brugte møbler hos Morten i VR Cantina i Vejlby Risskov Centret, hvor vi har aftalt at mødes før mandagens træning til en snak om, hvordan det føles at stå foran sin mulige debut på Kvindelandsholdet. 

Vi har ikke megen tid, for udenfor venter Jyllands-Postens fotograf, der skal skyde billeder til avisens artikel om den aarhusianske landsholdsspiller. 

Janni fortæller, at det var svært at holde på hemmeligheden om sin udtagelse, og indrømmer da også at hendes nærmeste familie fik den glædelige besked før alle andre.

 

Selvom det var svært, lykkedes det Janni og hendes nærmeste at holde den glædelige nyhed tæt til kroppen, lige indtil landstræner Lars Søndergaard afslørede truppen i en direkte transmission fra DBU’s hovedkontor om onsdagen. Fra det øjeblik tog det fart. Jannis telefon begyndte at gløde.

-Jeg fik de sødeste hilsner fra nær og fjern. På SMS. På Facebook og Instagram. Og mine holdkammerater stod klar med krammere. Det har bare været helt fantastisk at opleve den glæde på mine vegne, så mange mennesker har vist mig, siger Janni i en tone, hvor jeg kan mærke, at hun mener det 110%.

 

Apropos 110%, så er det et tal, der matcher Jannis indsats for at nå sine mål og drømme. Undertegnede har set Janni stå tilbage på sidelinjen efter en træning. Klar til at spurte. Klar til at bruge de sidste kræfter. Hun har en motor, der har flere hestekræfter end de fleste.

-Hvis jeg føler, at træningen ikke har været hård nok, og jeg har krudt tilbage i benene, så skal jeg have det skudt af, siger Janni selv. 

-Jeg har tidligere spillet mere centralt, men jeg har haft mod til at udvikle mig på kanten, hvor jeg selv synes, at jeg får meget ud af mit drive, siger Janni, da vi taler om hendes styrker på fodboldbanen.

 

Janni gentager også sin sult på at præstere sit bedste og bruge sin energi som en styrke, og sender samtidig en taknemmelig tanke til holdets fysiske træner Mads Münster Karlsson, der er dygtig til at skræddersy de rigtige programmer og ikke mindst til at motivere og inspirere spillerne til at yde sit bedste. 

Evnen til at give sig selv fuldt lærte Janni i sine unge år, hvor det var nødvendigt at være fysisk stærk og give igen, hvis hun skulle matche de drenge, hun spillede med i barndomsklubben i Kjellerup, i sine første tre teenage-år.

 

Da Janni var blevet 16 år, skiftede hun til Team Viborg, hvor hun hurtigt blev en del af U18 DM holdet og 1. divisionsholdet, der desværre trak sig i 2017 på grund af stor spillerflugt.

Hos Team Viborg udviklede Janni sig yderligere gennem to sæsoner både på klubholdet og på U16 og U17-landsholdet, hvor Janni optrådte hyppigt. 

I januar 2018 tjekkede Janni ind i klubhuset i Vejlby for første gang. Klar til nye og større udfordringer i hverdagen som en del af 1. holdstruppen i VSK Aarhus og toppen af dansk kvindefodbold. 

På samme tid rykkede Janni op på U19-landsholdet, og i foråret 2018 var Janni med tre mål i tre EM-kvalifikationskampe stærkt medvirkende til, at U19-landsholdet kvalificerede sig til sommerens EM-slutrunde i Schweiz.

Janni husker tilbage på EM-slutrunden med glæde og ærgrelse. Med glæde fordi Danmark var gode, og spillede sig i semifinalen fra en pulje med Tyskland, Italien og Holland. Janni scorede endda i den sidste puljekamp mod Holland. 

Men der er også en portion ærgrelse at spore, fordi Danmark var klart bedst i semifinalen mod Spanien, der stik mod spil og chancer vandt 1-0 på et langskud, efter at både Janni og Olivia Møller Holdt havde ramt træværket. Grrr…. de spaniere har det med at drille Danmark ved slutrunderne. 

Janni har optrådt 39 gange for ungdomslandsholdene og scoret 10 mål. Senest spillede Janni alle 90 minutter for U23-landsholdet i en kamp mod Holland i november, og det er her, at Lars Søndergaard blev bekræftet i, at der er krummer i VSK’eren. 

Så mange krummer, at Janni kan få sin A-landsholdsdebut ved den traditionsrige træningsturnering Algarve Cup i Portugal i marts måned, hvor landsholdet spiller minimum tre opgør mod nogle af verdens bedste hold.

 

Landstræneren var på besøg i klubben i sidste uge for at afstemme forventninger med Janni. Lars Søndergaard forvissede kantspilleren om, at hun ikke var med på yderste mandat i truppen, og at hun bare skal klø på i træningerne i Portugal. 

Selvfølgelig kunne landstræneren ikke garantere, at Janni får A-landsholdsdebut, men det er da et håb, vi er mange i klubben, der bærer på. 

Janni håber selv på spilletid, men ved godt, at hun skal bruge energien på at suge masser af erfaring til sig fra stjerner som Pernille Harder, Nadia Nadim, Sanne Troelsgaard og Sofie Junge, som hun skal træne med, og lære fra.

 

FEM HURTIGE TIL JANNI THOMSEN

Hvad laver du, når du ikke spiller fodbold?
Jeg er under uddannelse som Ernæringsassistent, og bliver færdig til sommer. Lige nu arbejder jeg i køkkenet på Viborg Sygehus, hvor jeg laver mad.

 

Er der flere, der vender sig om efter dig på strøget, efter at du er blevet udtaget til A-landsholdet? 

Nej, ikke flere end normalt:-) Men der er flere medier, der henvender sig til mig end tidligere.

 

Drømmer du om en karriere i udlandet?

Det gør jeg helt sikkert. Men jeg har ikke travlt. Jeg har det fantastisk i VSK Aarhus, og der skal komme et rigtig godt tilbud til mig, før jeg overvejer at forlade klubben. Jeg kan sagtens se mig selv fortsætte her i VSK et stykke tid endnu.

 

Der er EM i England i 2021. Er du med?

Kvindelandsholdet skal først kvalificere sig, og det tror jeg på, at de gør. Derefter håber jeg naturligvis, at jeg er med, men det er svært at spå om. 

 

Hvilket hold er du fan af?

Jeg er fan af Chelsea (De spiller jo også næsten i VSK Aarhus farver,-)

 

Jeg når ikke mere med Janni i denne omgang. Det var spændende at komme tæt på en af klubbens profiler, mærke dedikationen til spillet og høre om drømmene. Pakket ind i realisme, og fortalt med entusiasme  af en kvinde med begge ben på jorden.

 

Allan Nørgaard: Stort skulderklap til holdet og miljøet

 

Til gengæld når jeg at få en kommentar af ligaholdets assistenttræner Allan Nørgaard, der er i klubhuset inden dagens træning. 

 

Allan er rigtig glad for, at Janni er udtaget til Kvindelandsholdet, og han understreger, at “alle på, og omkring, holdet er glade på Jannis vegne”. 

-At Janni er udtaget er et stort skulderklap til holdet, og det miljø, vi sammen har skabt her i klubben. Vi gør noget rigtigt i vores talentudvikling, og har “produceret” tre spillere til Kvindelandsholdet de seneste tre år, siger Allan, inden han målrettet går ud i vinterkulden med retning mod den træningsbane, hvor han har brugt ufattelig mange timer med trænerteamet og spillerne gennem årene.     

 

-Shiiiiiit jeg er på landsholdet……...tænkte Janni, da hun fik beskeden af Anders. Vi andre tænker: Feeeeeeedt Janni er på landsholdet…...og vi glæder os helt vildt til at følge med i eventyret i Portugal fra 2. - 11. marts, hvor Danmark møder Norge i den første kamp onsdag den 4. marts.

 

Faktaboks
Janni Thomsen er den tredje VSK Aarhus spiller, der udtages til Kvindelandsholdet siden 2017, hvor holdets daværende anfører Stine Ballisager blev udtaget til til EM i Holland. Senest fik Rikke Marie Madsen debut i 2019. Stine og Rikke spiller i dag begge i norske Vålerenga, og har begge oplevet glæden ved at score på landsholdet i 2019. 

 

Luk